MAKALELER

KANSERE KARŞI KORUYUCU BESİNLERDE

Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın kanser ve diğer hastalık risklerini azalttığını biliyoruz. Mümkün olduğunca doğal beslenmeye çalışmak kanser riskini azaltmada yapılabilecek en iyi şeydir. Ancak kanser teşhisi konulduktan sonra tüketilecek besinler veya aşağıda yazan maddeleri içeren destekler uygun olmayabilir. Bu sebeple bitkisel olduğu düşüncesi ile hasta olun ya da olmayın doktorunuza/diyetisyeninize sormadan herhangi bir takviye almayın.

BETA GLUKAN

Bazı mantarlarda, yulaf ve tahıllarda bulunan beta glukanın kolesterolün düşürülmesine ve zayıflamaya yardımcı olmasının dışında bağışıklığı destekleyerek ve NK (natural killer-doğal öldürücü) hücrelerinin aktivasyonunu artırdığı bilinmektedir. Kalın bağırsak ve mide kanserlerinden korunmada etkilidir. İçerdiği lifler sayesinde Haftada 2-3 kez yulaf meyveler ve yoğurt ile yapılacak öğünler hem bağışıklığınızı hem sindirim sisteminizi desteklemeye yardımcı olur.

 

RESVERATROL

Böğürtlen yaban mersini siyah üzümün çekirdeği, siyah erik gibi koyu mor –kırmızı-siyaha yakın renkte besinlerden aldığımız resveratrolün yaşlanma karşıtı sirtuinleri aktive ettiği ,hücrelerin yaşam süresini uzattığı kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyu etki yaptığı bilinmektedir. Günlük meyve tüketiminizin 1-2 porsiyonunu mutlaka bu meyvelere ayırın. Karaciğer safra yolları meme pankreas kanserine karşı koruyucudur.

CURCUMA LONGA

Curcuma longa, zerdeçalın bilimsel adıdır. Zerdeçalın içindeki kurkuminler çok iyi bir yangı, iltihap(antieflamatuar) gidericidir. Bu özelliği sebebiyle kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir. Toz veya taze hali günlük beslenmeye eklenebilir.

LİKOPEN

Domates ,karpuz kayısı gibi kırmızı turuncu renkte besinlerin içinde bulunan likopen  kuvvetli bir antioksidandır. Ve özellikle prostat ve rahim ağzı kanserine karşı korucu etki yapabildiği bilinmektedir.

 

RESVERATROL

Böğürtlen yaban mersini siyah üzümün çekirdeği, siyah erik gibi koyu mor –kırmızı-siyaha yakın renkte besinlerden aldığımız resveratrolün yaşlanma karşıtı sirtuinleri aktive ettiği ,hücrelerin yaşam süresini uzattığı kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyu etki yaptığı bilinmektedir. Günlük meyve tüketiminizin 1-2 porsiyonunu mutlaka bu meyvelere ayırın. Karaciğer safra yolları meme pankreas kanserine karşı koruyucudur.

CURCUMA LONGA

Curcuma longa, zerdeçalın bilimsel adıdır. Zerdeçalın içindeki kurkuminler çok iyi bir yangı, iltihap(antieflamatuar) gidericidir. Bu özelliği sebebiyle kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir. Toz veya taze hali günlük beslenmeye eklenebilir.

LİKOPEN

Domates ,karpuz kayısı gibi kırmızı turuncu renkte besinlerin içinde bulunan likopen  kuvvetli bir antioksidandır. Ve özellikle prostat ve rahim ağzı kanserine karşı korucu etki yapabildiği bilinmektedir.

 

KONJUGE LİNOLEİK ASİT (CLA)

Obezite, yağlanma ve diyabet üzerine olumlu etkileri olduğu bilinen CLA’nın ayrıca kanserden korunmada da önemli olduğu biliniyor. Yoğurt süt ayran peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerinde ve aspir yağında bulunuyor. Günlük tüketim miktarları abartılmadıkça kansere karşı koruyucu etki yapmaktadır. Ayrıca ev yapımı süt ürünlerinden aldığımız probiyotiklerle de bağışıklığınızın güçlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz.

ALİL SÜLFÜR

Sarımsağın içinde bolca bulunan alil sülfür, DNA hasarını onarma, bağışıklığı artırma ve kansere sebep olabilen serbest radikallerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Mide prostat kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur. Sarımsağı mümkün olduğunca çiğ tüketmeye çalışmak yararlı maddelerin korunması açısından önemlidir. Sarımsak dışında karnabahar brokoli pırasa gibi sülfürlü bileşikler ve selenyum içeren besinlerde kansere karşı koruyucudur.

OMEGA-3

Balıklarda bolca bulunan Omega-3, keten tohumu semizotu ceviz gibi bitkisel kaynaklarda da bulunur. Meme kalınbağırsak pankreas prostat kanserlerinin gelişme riskini azaltır. Haftada 2-3 kez balık tüketimi omega-3 den zengin beslenme açısından önemlidir. Ancak balıkları kızartmadan buğulama veya ızgara olarak pişirmek gerekir.

MAKALELER

IBS İÇİN FODMAP DİYETİ

IBS İÇİN FODMAP DİYETİ

IBS (İrrıtabl Bağırsak Sendromu) için FODMAP Diyeti FODMAP fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Bu karbonhidratlar zincir uzunluklarına göre bir arada gruplandırılmış ve FODMAP terimi...

SİBO NEDİR?

SİBO NEDİR?

MAKALELER SİBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) İngilizce anlamı, Türkçesi’ni direkt karşılayan klinik durumlardan biri. Yani ince bağırsaklarımızda aşırı bakteri üremesini ifade eder. Şişkinlik, ağrı, ishal benzeri belirtilerle, emilim bozuklukları ve laktoz...

SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ

SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ

MAKALELER Sporcularda besin desteği kullanmak şart mı? Sporcular yoğun antrenman ve müsabaka programına ek olarak yüksek performans beklentisi nedeniyle fiziksel ve psikolojik stres yaşamakta ve buna bağlı performansları düşmektedir. Ayrıca birçok sporcu antrenman ve...

RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ

RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ

MAKALELER Ramazan’da haftada 1-2 kez olmak üzere tatlı kaçamakları yapılabilir. Ancak yine de bu kaçamakları yüksek kalorili bol şekerli şerbetli tatlılardan yana kullanmaktansa evde kendinize hem lezzetli hem sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bu tatlıları...

SELÜLİT KARŞITI BESİNLER

SELÜLİT KARŞITI BESİNLER

MAKALELER Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Bu dönemde kadınların korkulu rüyası haline gelen selülitlere karşı önlem almanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Şok diyetlerden kaçının Deri altı yağ dokusunda fazla...

RAMAZANDA BESLENME

RAMAZANDA BESLENME

MAKALELER Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi metabolizmayı yavaşlatırken, kilo alımını hızlandırabiliyor. Kızartma, hamur işleri, tatlılar ve yağlı et yemeklerinden zengin iftar sofraları, sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi kilo kontrolünü de...