MAKALELER

RAMAZANDA BESLENME

Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi metabolizmayı yavaşlatırken, kilo alımını hızlandırabiliyor. Kızartma, hamur işleri, tatlılar ve yağlı et yemeklerinden zengin iftar sofraları, sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi kilo kontrolünü de güçleştiriyor. İftar ve sahurda doğru gıdaların seçilip, ara öğünlerin yapılması, Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesini sağlıyor.

İftar ve sahur arasında 2 öğün daha yapın

Ramazan ayında iftar ve sahur arasındaki zamanın az olması, normalde 3 ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenini 2 öğüne düşürmektedir. Beslenme düzenin aniden değişmesi ve uzun süren açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kilo kontrolünü zorlaştırmaktadır. Kızartmalar hamur işleri, tatlılar ve ağır ana yemeklerden oluşan zengin iftar sofraları; gün içinde kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ramazan’da öğün düzenini ayarlamak sağlıklı beslenebilmek için en önemli noktalardan biridir. Sadece iftar ve sahur olarak 2 ana öğün yapmak yerine öğünlerde porsiyonları küçülterek, iftardan sonra 1-1,5 saat ara ile 2 tane ara öğün eklemek metabolizma hızınızı artırmaya yardımcı olmaktadır.

Çorbadan hemen sonra ana yemeğe geçmeyin

Gün boyu süren açlığın ardından iftarda mideyi bir anda doldurmak; tansiyon sorunları, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliğine sebep olabilmektedir. Orucu, 1-2 bardak suyla veya tuzsuz peynir, hurma gibi iftariyeliklerle açmak daha sağlıklı bir seçenektir. Ana yemeğe hemen geçmeden 1 kase ev yapımı düşük kalorili çorba içip 15-20 dakika beklenmelidir. Beyin doyma sinyalini 15-20 dakika sonra verdiği için ana yemeğe bu süre beklendikten başlanmalıdır. Uzun süren açlığın etkisiyle hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek tüketilen yiyeceğin miktarını ve alınan kaloriyi artırmaktadır. Bu durum hem kilo artışına hem de sindirim sisteminde istenmeyen sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Eti doğru tüketerek tokluk hissinizi artırabilirsiniz

İftarda çorbadan sonra yemeğe kızartılmadan yapılmış et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinle başlamak tokluk hissini artırmaktadır. Ana yemekle birlikte tüketilen pilav, makarna ve beyaz ekmek gibi besinleri tam tahıllı çavdar veya kepekli ekmek, kepekli makarna ile değiştirmek hem kan şekerini çok hızlı yükseltmez hem de günlük lif ihtiyacı karşılanmaktadır. Kilo kontrolünü sağlayan bu önlemler ayrıca kabızlık şikayetlerini de önlemektedir.

Çorbadan hemen sonra ana yemeğe geçmeyin

Gün boyu süren açlığın ardından iftarda mideyi bir anda doldurmak; tansiyon sorunları, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliğine sebep olabilmektedir. Orucu, 1-2 bardak suyla veya tuzsuz peynir, hurma gibi iftariyeliklerle açmak daha sağlıklı bir seçenektir. Ana yemeğe hemen geçmeden 1 kase ev yapımı düşük kalorili çorba içip 15-20 dakika beklenmelidir. Beyin doyma sinyalini 15-20 dakika sonra verdiği için ana yemeğe bu süre beklendikten başlanmalıdır. Uzun süren açlığın etkisiyle hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek tüketilen yiyeceğin miktarını ve alınan kaloriyi artırmaktadır. Bu durum hem kilo artışına hem de sindirim sisteminde istenmeyen sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Eti doğru tüketerek tokluk hissinizi artırabilirsiniz

İftarda çorbadan sonra yemeğe kızartılmadan yapılmış et, tavuk, balık gibi hayvansal proteinle başlamak tokluk hissini artırmaktadır. Ana yemekle birlikte tüketilen pilav, makarna ve beyaz ekmek gibi besinleri tam tahıllı çavdar veya kepekli ekmek, kepekli makarna ile değiştirmek hem kan şekerini çok hızlı yükseltmez hem de günlük lif ihtiyacı karşılanmaktadır. Kilo kontrolünü sağlayan bu önlemler ayrıca kabızlık şikayetlerini de önlemektedir.

Sahurda çay yerine ıhlamur için

Gece yemek yenileceği için çay, kahve gibi içecekler yerine kuşburnu veya ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Bunun dışında iftar ve sahur arasında rezene, nane veya papatya gibi sindirimi ve hazmı kolaylaştıran bitki çayları da tercih edilebilir. İftar sahur ve öğün aralarında sıvı alımı artırılmalıdır. Az az ama sık su tüketmek günlük sıvı ihtiyacını karşılayarak ve sindirimi kolaylaştırması açısından oldukça önemlidir.

RAMAZAN İÇİN ÖRNEK MENÜ

İFTAR:

  • 1-2 bardak oda sıcaklığında su
  • 3-4 tane tuzsuz zeytin
  • 1 kase çorba (kremalı, soslu çorbaları tercih etmeyin, kekik kimyon karabiber ekleyerek gaz yapmasını engelleyebilirsiniz) + ½ dilim tam tahıllı ekmek
  • 20 dakika bekledikten sonra ana yemeğe geçiniz
  • 100 gram ızgara ya da fırında pişirilmiş et veya tavuk veya balık
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
  • 1 kase salata
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜN (1-1,5 saat sonra)

  • 1 porsiyon meyve + 10-15 tane çiğ badem veya fındık + 1 fincan bitki çayı

Ara öğün (1-1,5 saat sonra)

  • 1 porsiyon meyve + 1 su bardağı yoğurt veya 1 su bardağı kefir

Haftada 1-2 kez ara öğün yerine 1 porsiyon güllaç veya sütlü tatlı veya 2 top dondurma yenebilir.

SAHUR:

  • 1 tane haşlanmış yumurta
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 3-4 tane kuru kayısı
  • 4 parça ceviz
  • 1-2 dilim tam tahıllı ekmek

MAKALELER

IBS İÇİN FODMAP DİYETİ

IBS İÇİN FODMAP DİYETİ

IBS (İrrıtabl Bağırsak Sendromu) için FODMAP Diyeti FODMAP fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Bu karbonhidratlar zincir uzunluklarına göre bir arada gruplandırılmış ve FODMAP terimi...

SİBO NEDİR?

SİBO NEDİR?

MAKALELER SİBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) İngilizce anlamı, Türkçesi’ni direkt karşılayan klinik durumlardan biri. Yani ince bağırsaklarımızda aşırı bakteri üremesini ifade eder. Şişkinlik, ağrı, ishal benzeri belirtilerle, emilim bozuklukları ve laktoz...

SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ

SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ

MAKALELER Sporcularda besin desteği kullanmak şart mı? Sporcular yoğun antrenman ve müsabaka programına ek olarak yüksek performans beklentisi nedeniyle fiziksel ve psikolojik stres yaşamakta ve buna bağlı performansları düşmektedir. Ayrıca birçok sporcu antrenman ve...

RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ

RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ

MAKALELER Ramazan’da haftada 1-2 kez olmak üzere tatlı kaçamakları yapılabilir. Ancak yine de bu kaçamakları yüksek kalorili bol şekerli şerbetli tatlılardan yana kullanmaktansa evde kendinize hem lezzetli hem sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bu tatlıları...

SELÜLİT KARŞITI BESİNLER

SELÜLİT KARŞITI BESİNLER

MAKALELER Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Bu dönemde kadınların korkulu rüyası haline gelen selülitlere karşı önlem almanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Şok diyetlerden kaçının Deri altı yağ dokusunda fazla...

PANCAR SUYU İLE EGZERSİZ PERFORMANSINIZI ARTIRIN

PANCAR SUYU İLE EGZERSİZ PERFORMANSINIZI ARTIRIN

MAKALELER Nitrik oksit, vücudumuzda üretilen ve sağlığın birçok yönünü etkileyen hayati bir moleküldür. Kan damarlarının doğru kan akışını teşvik etmek için genişlemesine yardımcı olur ve gelişmiş egzersiz performansı, düşük kan basıncı ve daha iyi beyin fonksiyonu...