MAKALELER


Hamililikte nasıl beslenilmeli
Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmek gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açabilir ayrıca anne açısından da doğum risklerini beraberinde getirir.
Bebeklerde ise, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa, fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine ve ölü doğuma neden olabilir. Anne adayının uzun süreli yetersiz ve dengesiz beslenmesi, anne ve bebek ölümlerine yol açabilir. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde beslenme, hem anne hem de doğacak bebeğin sağlığını önemli oranda etkilemektedir.
Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmeli. İçeriği bilinmeyen besinler gebelik süresince tüketilmemeli.
Her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmeli ya da 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketmeleri yeterli olur. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirler tercih edilmeli.
Anne adayları normal zamanda yediklerine ek olarak bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık ya da kurubaklagil tüketmeli.

Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveler her öğünde düzenli olarak tüketilmeli. Azar azar ve sık aralıklarla beslenilmeli, uzun süre aç kalınmamalı.
Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmeli, zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmeli.
C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya meyve tüketilmeli.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalı.
Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalı. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı.
Gebelikte sıvı gereksinimi artar. Bunu karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımı arttırılmalı.
Her gün en az 10 bardak su içilmeli.
Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmeli. Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay ve kahve içilmemeli.
Ülkemizde “gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme”, anne ve bebek ölümlerinde önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşmektedir. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir.
Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Ülkemizde beslenme bozukluklarına bağlı olarak, hamile kadınların % 58’inde demir yetersizliği anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili iyot ve kemik gelişiminde rol oynayan kalsiyum yetersizlikleri görülmektedir.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 154 bin bebek düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır.Dünyada her yıl doğan altı bebekten biri 2500 gramın altında ve düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır. Bu oran Türkiye’de yüzde 10-12 arasıdır. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden biri, hamile kadınlarda görülen beslenme bozukluklarıdır. Gebelik döneminde enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır.
MAKALELER
IBS İÇİN FODMAP DİYETİ
IBS (İrrıtabl Bağırsak Sendromu) için FODMAP Diyeti FODMAP fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Bu karbonhidratlar zincir uzunluklarına göre bir arada gruplandırılmış ve FODMAP terimi...
SİBO NEDİR?
MAKALELER SİBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) İngilizce anlamı, Türkçesi’ni direkt karşılayan klinik durumlardan biri. Yani ince bağırsaklarımızda aşırı bakteri üremesini ifade eder. Şişkinlik, ağrı, ishal benzeri belirtilerle, emilim bozuklukları ve laktoz...
SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ
MAKALELER Sporcularda besin desteği kullanmak şart mı? Sporcular yoğun antrenman ve müsabaka programına ek olarak yüksek performans beklentisi nedeniyle fiziksel ve psikolojik stres yaşamakta ve buna bağlı performansları düşmektedir. Ayrıca birçok sporcu antrenman ve...
RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ
MAKALELER Ramazan’da haftada 1-2 kez olmak üzere tatlı kaçamakları yapılabilir. Ancak yine de bu kaçamakları yüksek kalorili bol şekerli şerbetli tatlılardan yana kullanmaktansa evde kendinize hem lezzetli hem sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bu tatlıları...
SELÜLİT KARŞITI BESİNLER
MAKALELER Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Bu dönemde kadınların korkulu rüyası haline gelen selülitlere karşı önlem almanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Şok diyetlerden kaçının Deri altı yağ dokusunda fazla...
RAMAZANDA BESLENME
MAKALELER Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi metabolizmayı yavaşlatırken, kilo alımını hızlandırabiliyor. Kızartma, hamur işleri, tatlılar ve yağlı et yemeklerinden zengin iftar sofraları, sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi kilo kontrolünü de...