MAKALELER


Detoks, kelime anlamı olarak toksin çıkışı, toksinlerden arınma anlamındadır. Yaz aylarına yaklaşırken herkesin zayıflama, kilo verme ve bunları kısa sürede yapmaya çalışmak istemesiyle en çok duyduğumuz terimlerden biri ‘detoks’ olmaya başladı.
NEDEN DETOKS YAPIYORUZ?
Aslında insan vücudu kusursuz çalışan bir makinedir ve kendi kendine karşılaştığı toksinlerle mükemmel şekilde baş edebilir. Özellikle son yıllarda yüzlerce yeni kimyasalla ağır metalle karşılaşıyoruz. Fakat vücudumuz yeni maruz kaldığımız bu kimyasallar ile her saniye kendi detoks mekanizmaları ile mücadele ediyor ve biz de hayatımıza devam ediyoruz. Karaciğerimiz, böbreklerimiz, bağırsaklarımız, cildimiz bizi toksinlerden korumak ve detoks yapmak için uğraşıyor. Fakat akıllara “Yine de vücudu toksinlerden arındırmak gerekmez mi” sorusu geliyor. Cevap, tabi ki; evet. Fakat vücudu arındırmak, tek bir şeyi yiyerek ya da içerek değil detoks yapan organlara, aslında vücudun bütün sistemlerine yardımcı olmak amaçlı yapılabilir. Bu sebeple detoks bir zayıflama yöntemi değildir. Vücudun detoks sistemlerine yardımcı olmak için beslenmenizde yapacağınız değişiklikler kilo vermenize de destek olacaktır. Detoks adı altında satılan hiçbir şey, ister organik olsun ister bitkisel kapsül vb. ürünler olsun tek başına etkili değildir. Hatta sağlığınızı tehdit edebilir. Unutmayın vücut bir bütündür ve hiçbir besin tek başına mucize değildir.
VÜCUDUMUZUN DETOKS SİSTEMLERİNİ NASIL DESTEKER
BAĞIRSAK FLORASININ KORUNMASI
Bilinçsizce yapılan detokslarda en sık kullanılan yöntem bağırsak detokslarıdır. Bağırsakları gereğinden fazla hızlandırmak, kişiye neredeyse düzenli ishal yapacak derecede karışımlar, ilaçlar, bitkisel ürünleri kullanmak öncelikle bağırsak florasını bozar, floradaki faydalı bakterilerin ölmesine sebep olur daha sonra bağırsak geçirgenliğini artırır. Bağırsak geçirgenliğinin artması faydalı bakterilerin azalması sindirilmemiş besin artıklarının kana geçmesine sebep olup vücudun sürekli yabancı gördüğü bu besin artıklarıyla savaşmasına sebep olacaktır ve bir süre sonra artık bağışıklık sisteminizle ilgili problemlere yol açacaktır. Bağırsaklardaki toksinleri temizleme gibi amaçlarla kullanılan hiçbir karışım ya da dışarıdan alınacak hiçbir takviye bağırsağın içinde faydalı bakteriyle zararlı olanları birbirinden ayırmaz. Detoks yapma amacıyla bağırsakları boşaltmaya veya hızlandırmaya çalışmak yerine bağırsaktaki faydalı bakterileri korumaya ve artırmaya çalışmakyeterli olacaktır. Sağlıklı bir bağırsak florasında faydalı bakteriler (probiyotikler) her zaman zararlı (patojen) olanların üremesini engelleyecektir. Kronik kabızlık ishal sürekli gaz şişkinlik problemleri yaşıyorsanız bu durum bağırsak floranızın bozuk olduğuna işaret eder.


VÜCUDUMUZUN DETOKS SİSTEMLERİNİ NASIL DESTEKER
BAĞIRSAK FLORASININ KORUNMASI
Bilinçsizce yapılan detokslarda en sık kullanılan yöntem bağırsak detokslarıdır. Bağırsakları gereğinden fazla hızlandırmak, kişiye neredeyse düzenli ishal yapacak derecede karışımlar, ilaçlar, bitkisel ürünleri kullanmak öncelikle bağırsak florasını bozar, floradaki faydalı bakterilerin ölmesine sebep olur daha sonra bağırsak geçirgenliğini artırır. Bağırsak geçirgenliğinin artması faydalı bakterilerin azalması sindirilmemiş besin artıklarının kana geçmesine sebep olup vücudun sürekli yabancı gördüğü bu besin artıklarıyla savaşmasına sebep olacaktır ve bir süre sonra artık bağışıklık sisteminizle ilgili problemlere yol açacaktır. Bağırsaklardaki toksinleri temizleme gibi amaçlarla kullanılan hiçbir karışım ya da dışarıdan alınacak hiçbir takviye bağırsağın içinde faydalı bakteriyle zararlı olanları birbirinden ayırmaz. Detoks yapma amacıyla bağırsakları boşaltmaya veya hızlandırmaya çalışmak yerine bağırsaktaki faydalı bakterileri korumaya ve artırmaya çalışmakyeterli olacaktır. Sağlıklı bir bağırsak florasında faydalı bakteriler (probiyotikler) her zaman zararlı (patojen) olanların üremesini engelleyecektir. Kronik kabızlık ishal sürekli gaz şişkinlik problemleri yaşıyorsanız bu durum bağırsak floranızın bozuk olduğuna işaret eder.

Bağırsak florasını korumak için:
Çiğ sebze meyve tüketiminizi artırmak bağırsaklarınızdaki lif miktarını ve bağırsak hareketlerini artırıp bağırsaklarınızda toksinlerin beklemesini ve geri emilmesini engeller.
Ev yapımı yoğurt kefir şalgam ve turşu da iyi miktarda probiyotik almanıza yardımcı olur. Ev yapımı sirke veya turşu sularını salatalarınıza ilave edebilirsiniz.
Ispanak, roka, tere, dereotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Hem lif hem de kuvvetli bir antioksidan olan c vitamini alımınızı sağlayacaktır. Eğer bu şekilde yiyemiyorsanız sebze suları da iyi bir fikirdir. Ancak posasının atılmadığına emin olmanız gerekir.
KARACİĞERİNİZİ DESTEKLEYİN
Karaciğer vücudumuzun en büyük detoks merkezlerinden biridir. Vücudumuzdaki yağda eriyen toksinlerin suda erir hale getirilip böbreklerden idrar, bağırsaklardan dışkı halinde atılabilmesi için önce karaciğerde detoksifiye edilmesi gerekir. Bu detoksifikasyon esnasında karaciğerin en çok kullandığı antioksidan glutatyondur. Glutatyon, sisteinglisin ve glutamin aminoasitlerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
Vücutta glutatyon düzeylerini artırmak ve karaciğer detoksuna yardımcı olmak için:
Karaciğerin en çok kullandığı glutatyonu oluşturan aminoasitlerden sistemin içeriği yüksek olması sebebiyle ev yapımı peynir altı suyu tüketilebilir. Peynir altı suyu sebze sularına ilave edilebilir.
Yeşil ve beyaz renkte olan sebzelerden sarımsak, soğan, brokoli karnabahar, kuşkonmaz, lahana, brüksel lahanası, gibi sülfürlü bileşikler içeren besinleri tüketmek karaciğer detoksuna ve DNA tamirine yardımcı olmak için önemlidir.
Bunların dışında sarı kırmızı ve turuncu renkte olan meyveler sebzeler içerdikleri karotenoidler ve likopen ile hücre zarlarının yenilenmesine ve korunmasına katkı sağladıkları için mutlaka tüketilmelidir. Bunlardan bazıları; havuç, balkabağı, kayısı, limon, nar ve çilek.
Mor ve mavi renkte olan meyve ve sebzeler yoğun olarak içerdikleri resveratrol ve fenolik bileşikler sayesinde karaciğer sağlığının korunmasında ve hücre yenilenmesinde etkilidir. Meyveler ve sebzelerin rengi koyulaştıkça içerdikleri antioksidan miktarı arttığından özellikle: Böğürtlen, kızılcık, yaban mersini, pancar, mor lahana, siyah üzüm, siyah kuru erik detoks sırasında tüketilmesi gerekenlerdir.
Baharatlardan zencefil zerdeçal kakule hücre yenilenmesi için önemlidir. Antienflamatuar etkilidir. Bağışıklık sistemini destekler karaciğer detoksu için önemlidir.
Günlük su tüketiminiz böbreklerden toksin atmak için önemlidir. Bu sebeple günlük ihtiyacınıza uygun miktarda su tüketmeye özen gösterin. Kilogram başına 30-35 ml su tüketmek yeterlidir. Yani 60 kilo biri için 60×30=1800 ml (en az) 60×35=2100(en fazla) ml su yeterli olacaktır. (Su tüketimi durumlara göre değişiklik gösterebilir.)
Ayrıca sebze meyve koyup hazırlanan sular daha aromatikolacağı için su içemeyenlerin daha rahat içmelerini sağlayabilir. Suyun PH’nı alkali yöne kaydıracağı için de iyi bir seçenektir.


KARACİĞERİNİZİ DESTEKLEYİN
Karaciğer vücudumuzun en büyük detoks merkezlerinden biridir. Vücudumuzdaki yağda eriyen toksinlerin suda erir hale getirilip böbreklerden idrar, bağırsaklardan dışkı halinde atılabilmesi için önce karaciğerde detoksifiye edilmesi gerekir. Bu detoksifikasyon esnasında karaciğerin en çok kullandığı antioksidan glutatyondur. Glutatyon, sisteinglisin ve glutamin aminoasitlerinin bir araya gelmesiyle oluşur.
Vücutta glutatyon düzeylerini artırmak ve karaciğer detoksuna yardımcı olmak için:
Karaciğerin en çok kullandığı glutatyonu oluşturan aminoasitlerden sistemin içeriği yüksek olması sebebiyle ev yapımı peynir altı suyu tüketilebilir. Peynir altı suyu sebze sularına ilave edilebilir.
Yeşil ve beyaz renkte olan sebzelerden sarımsak, soğan, brokoli karnabahar, kuşkonmaz, lahana, brüksel lahanası, gibi sülfürlü bileşikler içeren besinleri tüketmek karaciğer detoksuna ve DNA tamirine yardımcı olmak için önemlidir.
Bunların dışında sarı kırmızı ve turuncu renkte olan meyveler sebzeler içerdikleri karotenoidler ve likopen ile hücre zarlarının yenilenmesine ve korunmasına katkı sağladıkları için mutlaka tüketilmelidir. Bunlardan bazıları; havuç, balkabağı, kayısı, limon, nar ve çilek.
Mor ve mavi renkte olan meyve ve sebzeler yoğun olarak içerdikleri resveratrol ve fenolik bileşikler sayesinde karaciğer sağlığının korunmasında ve hücre yenilenmesinde etkilidir. Meyveler ve sebzelerin rengi koyulaştıkça içerdikleri antioksidan miktarı arttığından özellikle: Böğürtlen, kızılcık, yaban mersini, pancar, mor lahana, siyah üzüm, siyah kuru erik detoks sırasında tüketilmesi gerekenlerdir.
Baharatlardan zencefil zerdeçal kakule hücre yenilenmesi için önemlidir. Antienflamatuar etkilidir. Bağışıklık sistemini destekler karaciğer detoksu için önemlidir.
Günlük su tüketiminiz böbreklerden toksin atmak için önemlidir. Bu sebeple günlük ihtiyacınıza uygun miktarda su tüketmeye özen gösterin. Kilogram başına 30-35 ml su tüketmek yeterlidir. Yani 60 kilo biri için 60×30=1800 ml (en az) 60×35=2100(en fazla) ml su yeterli olacaktır. (Su tüketimi durumlara göre değişiklik gösterebilir.)
Ayrıca sebze meyve koyup hazırlanan sular daha aromatikolacağı için su içemeyenlerin daha rahat içmelerini sağlayabilir. Suyun PH’nı alkali yöne kaydıracağı için de iyi bir seçenektir.

KARACİĞER DETOKSU İÇİN YAĞLARA İHİTYACINIZ VAR
Diyetlerden yağı tamamen çıkarmak karaciğer detoksu açısından olumsuz etki yapacaktır. Çünkü safra bağırsağa yağ emilimi sırasında dökülür. Ayrıca safra toksinlerin atılması ve yağ emiliminde rol oynar. Beslenmenizden yağı tamamen çıkardığınızda hem yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini azaltırsınız hem de karaciğerden toksin atılımını azaltmış olursunuz. Ancak burada bahsedilen besinleri kızartarak yada aşırı yağlı yemekler yiyerek beslenmek değil, sağlıklı kaliteli yağları tüketmektir.
Balık, keten tohumu, semizotu, ceviz gibi omega 3 içeren besinleri tüketmek karaciğer detoksuna yardımcı olacaktır.
Avokado, doymamış yağ asitleri içeren, antioksidan değeri yüksek A C ve E vitaminlerinden zengin olması sebebiyle karaciğer detoksu için önemlidir.
Salatalara veya sebze sularına smoothielere zeytinyağı eklemek de detoks için ve yağda eriyen vitaminlerin emilimi için önemlidir.
MAKALELER
IBS İÇİN FODMAP DİYETİ
IBS (İrrıtabl Bağırsak Sendromu) için FODMAP Diyeti FODMAP fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polyollerin baş harflerinden oluşan bir terimdir. Bu karbonhidratlar zincir uzunluklarına göre bir arada gruplandırılmış ve FODMAP terimi...
SİBO NEDİR?
MAKALELER SİBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) İngilizce anlamı, Türkçesi’ni direkt karşılayan klinik durumlardan biri. Yani ince bağırsaklarımızda aşırı bakteri üremesini ifade eder. Şişkinlik, ağrı, ishal benzeri belirtilerle, emilim bozuklukları ve laktoz...
SPORCUYA ÖZEL KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BESİN DESTEKLERİ
MAKALELER Sporcularda besin desteği kullanmak şart mı? Sporcular yoğun antrenman ve müsabaka programına ek olarak yüksek performans beklentisi nedeniyle fiziksel ve psikolojik stres yaşamakta ve buna bağlı performansları düşmektedir. Ayrıca birçok sporcu antrenman ve...
RAMAZAN İÇİN SAĞLIKLI TATLI TARİFLERİ
MAKALELER Ramazan’da haftada 1-2 kez olmak üzere tatlı kaçamakları yapılabilir. Ancak yine de bu kaçamakları yüksek kalorili bol şekerli şerbetli tatlılardan yana kullanmaktansa evde kendinize hem lezzetli hem sağlıklı tatlılar hazırlayabilirsiniz. Bu tatlıları...
SELÜLİT KARŞITI BESİNLER
MAKALELER Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Bu dönemde kadınların korkulu rüyası haline gelen selülitlere karşı önlem almanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Şok diyetlerden kaçının Deri altı yağ dokusunda fazla...
RAMAZANDA BESLENME
MAKALELER Ramazan ayında beslenme düzeninin tamamen değişmesi metabolizmayı yavaşlatırken, kilo alımını hızlandırabiliyor. Kızartma, hamur işleri, tatlılar ve yağlı et yemeklerinden zengin iftar sofraları, sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi kilo kontrolünü de...