BASINDA
SAKATLANMA SONRASI İYİLEŞMEYİ HIZLANDIRAN BESİNLER

Sporcu beslenmesi denildiğinde akla ilk gelen besin grubu genelde proteinler oluyor. Ancak gerek sakatlanma sonrası iyileşme, gerek aktif spor yapılırken uygulanacak beslenme planlarında bütün besin grupları ve bazı özel besinler mutlaka yer almalıdır.

Özellikle sakatlanma sonrası uygulanacak beslenmede bazı özel besin maddelerinin iyileşmeyi artırdığı bilinmektedir. Futbolcularda en sık görülen ve ameliyat olmayı gerektiren ön çapraz bağ yırtığı ,menüsküs yırtığı, omuz kas ve bağ yırtıklarıdır. Bu durumlarda operasyon sonrası iyileşmeyi hızlandırdığı bilinen besinleri vermek sahaya dönüşü hızlandırmada yardımcı olacaktır. İyileşmeyi hızlandıran besinler:

FANATİK GAZETESİ

Zerdeçal –Curcumin

Zerdeçalın etkin maddesi curcuminlerin, yapılan hayvan deneylerinde antiiflamatuar etkisiyle tendon iyileşmesini hızlandırdığı eklem hareket açıklığının daha çabuk kazanılmasına yardımcı olduğu bulunmuştur.

Zerdeçal kullanırken yağ ve karabiber ile karıştırarak kullanmak karabiberin içinde bulunan piperin ile beraber emilimi artırmaktadır. Sakatlanma sonrası beslenme programlarına eklemek sporcunun iyileşmesine katkı sağlar.

Ananas –Bromelain

Ananas güçlü antioksidanlar, karotenoidler ve polifenollerin yanı sıra akut kas yaralanmaları sonrasında ağrı ve şişliği azaltmada etkili olan bromelain maddesini bol miktarda içerir. Operasyon sonrası ödemin atılmasında ve ağrının azaltılmasında doğal bir kaynak olarak kullanılabilir.

Ayrıca yapılan hayvan deneylerinde ananasın içindeki bromelainintendon hücrelerinin çoğalmasını artırarak(tenoblastproliferasyonunu) tendon iyileşmesini hızlandırdığı bulunmuştur. Özellikle operasyon sonrası günlük 1-3 dilim kadar ananas tüketimi iyileşmeye yardımcı olur.

Yeşil çay – Kateşin

Tendon, kas yaralanmalarında en önemli unsurlardan biri kolajendir. Kolejinin artırlması iyileşmeyi hızlandırır. Yeşil çayın içinde bulunan kateşinlerle yapılan bir hayvan çalışmasında, aşil tendonu yaralanması sonrası verilen yeşil çayın kolajenin stabilizasyonunu arttırıldığı ve iltihaplanma sürecini yavaşlattığı bulunmuştur.

Yeşil çayın demleme veya toz formlarının sakatlanma sonrası kullanımı iyileşmeye ve ödemin atılmasına yardımcı olur.

Acı Biber /Kapsaisin

Cerrahi sonra ağrının azalması rehabilitasyon sürecini olumlu etkiler.

Acı biberlerin içinde bulunan kapsaisin isimli maddenin ağrı kesici ve iltihap giderici etkileri vardır.

Kuşburnu  /Askorbik Asit

Vücutta kolajen üretimini en iyi destekleyen vitamin c vitaminidir(askorbik asit).C vitamininin kollajen sentezindeki görevi prolin amino asitininhidroksiproline çevrilmesine yardımcı olmaktır.

C vitaminin en iyi kaynaklarından biri C vitaminidir. Operasyon sonrası dönemde kuşburnu çay olarak veya şekersiz marmelat formunda tüketilebilir.

Acı Biber /Kapsaisin

Cerrahi sonra ağrının azalması rehabilitasyon sürecini olumlu etkiler

Acı biberlerin içinde bulunan kapsaisin isimli maddenin ağrı kesici ve iltihap giderici etkileri vardır.

Doku onarımı ve kasların güçlendirilmesi için yapılması gerekenler

Tendon bağ doku kıkırdak deri kolajenden oluşur. Vücutta kolajen üretimini desteklemek için yapılacak beslenme iyileşme sürecini, doku onarımını ve protein senzetini hızlandıracaktır. Kolajen, glisinprolin ve hidroksiprolinden oluşan bir proteindir. Glisin ve prolinden zengin kaynakların beslenmeye eklenmesi kolajen üretimini artıracaktır. Ayrıca gerekli durumlarda  hidrolizekolajen destekleri de kullanılabilir.

Yumurta beyazı buğday ruşeymi et balık kivi ve ıspanak kolajen üretimine destek olur. Kemik suyundan yapılmış çorbalar da kolajen açısından önemli bir kaynaktır.

Ayrıca C vitamini kollajen üretimini destekleyen önemli bir faktördür. Yeşil biber, maydanoz, ıspanak, limon, kivi, greyfurt, yüksek C vitamini içeriği ile dolaylı yoldan kolajen üretimine destek olurlar.

MAKALELER

SPORCU BESLENMESİ

SPORCU BESLENMESİ

Sporcu beslenmesi, sporcunun antrenman süresi, dinlenme zamanları varsa sakatlığı ve cerrahi sonrası iyileşmesi göz önüne alınarak özenle planlanması gereken önemli bir konu. Futbolda fiziksel antrenman ve rekabet, makro ve mikro besin alımına olan ihtiyacı belirgin...

AÇLIK OYUNLARI – RAMAZANDA BESLENME

AÇLIK OYUNLARI – RAMAZANDA BESLENME

AÇLIK OYUNLARI Ramazan’ın gelmesiyle birlikte en çok sorulan sorular, Nasıl besleneceğiz?  Uzun süre aç/susuz kalmak vücutta nelere sebep olur?  Sporcular oruç tutmalı mı tutmamalı mı? gibi sorular oluyor. Özellikle futbolcularda performans kaygısı ile oruç tutma...

DİYET YAPMANIZA RAĞMEN NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

DİYET YAPMANIZA RAĞMEN NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

Sürekli diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız sebebi bağırsak floranız olabilir! Bağırsaklar sindirim emilim gibi görevlerin dışında toksinlere karşı vücudumuzda bariyer görevi de görürler. Ancak floranın bozulması, probiyotiklerin azalması, patojen bakterilerin...